1532/2023 ΜΠρΑθηνών: Επίδοση εξώδικης καταγγελίας τράπεζας σε απλό φωτοαντίγραφο. Θεωρείται ανύπαρκτο το έγγραφο της καταγγελίας.

1532/2023 ΜΠρΑθηνών: Επίδοση εξώδικης καταγγελίας τράπεζας σε απλό φωτοαντίγραφο. Θεωρείται ανύπαρκτο το έγγραφο της καταγγελίας.

Ακυρώνει την διαταγή πληρωμής και την επιβληθείσα αναγκαστική κατάσχεση. Προϋποθέσεις αποδεικτικής ισχύος ιδιωτικού εγγράφου και φωτοτυπιών εγγράφων. Ίση αποδεικτική δύναμη με το πρωτότυπο, εφόσον η ακρίβεια τους βεβαιώνεται από πρόσωπο αρμόδιο προς έκδοση αντιγράφων. Επικυρωμένη φωτοτυπία είναι η απεικόνιση του φωτοτυπουμένου εγγράφου και επί πλέον η βεβαίωση ότι η απεικόνιση είναι ακριβής. Αν το φωτοτυπούμενο έχει ή όχι το χαρακτήρα πρωτοτύπου εγγράφου κρίνεται από το δικαστήριο και όχι από το βεβαιώνοντα τη γνησιότητα της φωτοτυπίας. Επίδοση φωτοαντιγράφου εξώδικης καταγγελίας της τράπεζας, άνευ επικύρωσης αυτού ως φωτοαντιγράφου εκ του πρωτοτύπου από δικηγόρο ή άλλη αρμόδια αρχή. Το αντίγραφο της εξώδικης καταγγελίας, που προσκόμισε η τράπεζα προς απόδειξη της απαίτησής της, δεν έχει συνταχθεί με τους νόμιμους τύπους, εξομοιώνεται με ανύπαρκτο και ως εκ τούτου δεν παράγονται αποτελέσματα από αυτή. Ακυρώνει κατασχετήρια έκθεση. Δέχεται την ανακοπή.

Σχολιασμός:
α) Τι έννομη επιρροή ασκεί η μη θέση πρωτότυπης υπογραφής;
Τα τελευταία χρόνια συνηθίζουν δικηγορικά γραφεία να αποστέλλουν δικόγραφα, αναγγελίες, εξώδικες καταγγελίες τραπεζών κ..λ.π. με email και να ελλείπει πρωτότυπη υπογραφή ή επικύρωση του εγγράφου που επιδίδεται. Η επίδοση τέτοιου εγγράφου δηλ. χωρίς πρωτότυπη υπογραφή ή επικύρωση θεωρείται ανυπόστατη διότι το έγγραφο που επιδίδεται θεωρείται ανύπαρκτο. Σύμφωνα με το άρθρο 123 ΚΠολΔ, απαραίτητο προαπαιτούμενο για να γίνει η επίδοση εγγράφου είναι η παραγγελία για επίδοση. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει πρωτότυπη υπογραφή στο έγγραφο που επιδίδεται είναι σαν να μην υπάρχει και παραγγελία επίδοσης.

β) Πως επικυρώνονται τα έγγραφα που φέρουν βεβαίωση γνησίου υπογραφής μέσω gov.gr;
Όλα τα ηλεκτρονικά ιδιωτικά έγγραφα, όταν εκτυπωθούν, γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά από τους φορείς του δημόσιου τομέα, από τα δικαστήρια όλων των βαθμών και τις εισαγγελίες όλης της χώρας και από φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, εφόσον φέρουν επικύρωση από οποιαδήποτε διοικητική αρχή ή ΚΕΠ ή δικηγόρο, η οποία γίνεται εφόσον διαπιστωθεί η ταύτιση του περιεχομένου του εκτυπωμένου εγγράφου με το ηλεκτρονικό ιδιωτικό έγγραφο (άρθρο 15 παρ. 2, ν. 4727/2020). Δηλαδή ιδιωτικό έγγραφο υπογεγραμμένο ηλεκτρονικά όταν εκτυπωθεί χρειάζεται οπωσδήποτε επικύρωση πριν επιδοθεί (ν. 4727/2020).

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *